Claes hörna

Oktober 2013 – Onödiga kunskaper och lokala underrättelser från Claes hörna

Att man ska ha grön farledsmarkering på styrbords sida när man färdas i farleds riktning visste jag. Hur en farleds riktning bestäms var mer oklart. Men nu har jag läst att riktningen för svenska vatten räknas från norska kusten runt svenska sydspetsen och upp till Bottenvikens gräns mot Finland samt från havet och in till hamnarna. Fartyg som på sin färd mot Västerås hamn passerar Logarns Västervik ska alltså ha den gröna boj som vi kan se från vår hamn på styrbords sida och vid återfärden omvänt på babords sida.  För landkrabbor är styrbord goddaghand och babord den andra, om näsan pekar föröver vill säga.

Lokala underrättelser från vårt närområde:

Några som genast kommer att ha god nytta av ovannämnda kunskaper är Nina och David med barn. De har nämligen blivit med segelbåt! Grattis skriver Claes hörna! Se så glad skepparen ser ut efter att ha premiär-förtöjt i Logarns Västerviks hamn.

Oktober2Oktober1

 

 

 

 

 

 

 

Eftersom familjen också består av hunden Ronja, katt, hamster samt ett antal tuppar och hönor kanske Davids Ark vore ett passande namn på båten! Gamle gubben Noa misstycker säkerligen inte.

Bastun har ni väl inte glömt bort! Jag får berätta att den välbekanta bastun är grundligt justerad. Alla plintar finns numera under byggnaden och inte – så att säga – på flyende fot. Nu lär den inte få vara med längre i turistbroschyren  ”Sevärdheter i Strängnäs kommun”.

 

Vilken lyckad höststäddag! Claes hörna har sammanställt ett bildkollage som visar samfällighetens hårt arbetande medlemmar  – som synes räddes de inte ens eld och rök. Humöret var på topp, solen tittade fram och nog var initiativet med korv och lotteri uppskattat. Särskilt Claes hörnas lokalreporter och Micke gladdes åt sina ”varma-öron-keps-vinster”.

BILDSPEL

Claes hörna och pudeln Axel drar ned på tempot under hösten/vintern och utkommer glesare, men händer något försöker vi vara på plats.

 


September 2013 – Onödiga kunskaper och lokala underrättelser från Claes hörna

Till avdelningen onödiga kunskaper får räknas följande. Aspö-ar finns det många av. En liten ort i Vetlanda kommun, en ö i Karlskrona skärgård, två tidigare landskommuner (i Blekinge och i Sörmland), en socken i Sörmland, en halvö på Tosterön, en ö norr om Nämndö och en nära Utö samt en f d svensk minsvepare – HMS Aspö. I Finland kallas en ö i Korpo och en tullstation i Kotka för Aspö. Vi hittar naturligtvis också namnet i olika för- och efterled såsom på ölflaskan ”Aspö pilsner” och i företagsnamnet ”Aspö café och handel” där för övrigt pilsnerbuteljen kan inhandlas.

 

 

Lokala underrättelser från vårt närområde:

sept1

Den tidigare omtalade bastun har nu uppförts på hamnområdet, men kanske kommer tv-programmet ”Fuskbyggarna” att låta sig avhöras.

 

 

Bilderna på grundläggningen är avslöjande!

sept2sept3 ”Claes hörnas” lokalreporter som kallats till platsen blev något häpen när han såg uppenbarelsen.
– Kan byggmästaren ha varit alltför stärkt av starka drycker eller skolkade han från byggprogrammets grundkurs, var tankar som omedelbart infann sig.

sept4
”Claes hörna” som dock vill se allt i en positiv dager bestämde sig slutligen för att det handlade om ett oblygt försök att bräcka Lars Vilks kontroversiella konstverk Nimis i Kullaberg!

 

 

Oavsett vilket är bastun numera en turistattraktion! Enligt obekräftat rykte kommer den att tas med i nästa utgåva av broschyren ”Sevärdheter i Strängnäs kommun” under rubriken Domkyrkan och andra märkvärdiga byggnader.

 

sept5

Samtidigt på båtuppläggningsplatsen fast förankrad på sina grundplintar och försedd med dubbla lås och kraftig kätting har Fort Knox uppförts. Vad förvaras det för samfällighetshemligheter här? Har Magnus Ladulås återuppstått?

 

sept_6

 

Enligt säker källa har motorns infästning på Bosses båt justerats så att den numera går som en gös i Mälarens vatten.

Behjälpliga lär ha varit en representant för marinen i Sveriges försvarsmakt och en viss hamnkapten med son. Bara solens strålar sken starkare än Bosse efter provturen!

 

 

tuppNina och David har för många tuppar (se tidigare reportage i ”Claes hörna”). David tror inte att sådana lägger ägg varför galen spekulant på galande tupp kan höra av sig.

 

Utan att ha fått en endaste gös under sommarens fiskefärder gav sig ”Claes hörnas” lokalreporter härförleden ut på motionspromenad genom gamla Logarns område. Pudeln Axel följde självfallet med! Två herrar kom körande på en vit fyrhjuling och till reporterns stora förtret fanns en låda bakpå – naturligtvis genomskinlig – innehållande hela sex nyfångade gösar. Reportern (och även Axel) har bestämt sig för en annan promenadväg i fortsättningen! Till yttermera visso ryktas det om att även Hamdi har fått gös!

 

sept7”Claes hörna” som är befryndad med områdets hamnkapten vill på förekommen anledning och på den senares vägnar framföra följande budskap:

”Det är trevligt att samlas i hamnen men med styrka uppmanas de som uppehålla sig där och stärka sig med drycker att ta med sig tomflaskor och annat skräp vid avfärd. Det är inte en hamnkaptens eller annans uppgift att än en gång städa efter er! Bättring!!

 

 

Augusti 2013 – Onödiga kunskaper och lokala underrättelser från Claes hörna

Man behöver inte åka långt för att få intressanta upplevelser. Har ni besökt Aspö kyrka och Aspö hembygdsmuseum?

Aspö kyrkas äldsta delar, se bild, är från 1100-talet och bestod  i stort sett av en trång smal
gång under ett torn. Denna äldsta  del används idag som ett förråd.

augusti1I medeltida kyrkor hittar vi många spår efter samspelet mellan kyrklig och civil makt. Spår som återfinns i den vackra men utgallrade psalmen Fädernas kyrkas och särskilt i andra versens första och sista rader.

Allt fick sin vigning i kyrkans famn:
brudgummens löfte till bruden,
hemmet, det nyföddas kristna namn,
 kämparnas färd till den sista hamn,
fanan och konungaskruden.

I Aspö kyrka finns sådana spår i en ”salig” blandning. En runsten från 1000-talet som tidigare tjänstgjort som golvplatta, ett 600-årigt triumfkrucifix och en vacker predikstolaugusti2från 1700-talet, samsas med vapensköldar från den värdsliga maktens lokala företrädare.

Här finner vi också värdsliga företrädare av mer nationellt slag. Riksföreståndaren Erik Axelsson Tott som vilar i sin grav inom kyrkans väggar och friherren Eric Wrangel som på ”körrgår´n” får husera i en numera delvis raserad krypta.

Aspö kyrka kan varmt rekommenderas för besök!

 

Aspö hembygdsmuseum är också värt ett stopp. Många fascinerande bruksföremål trängs på ett och samma ställe. De flesta föremålen torde härröra från 1900-talets början, men inslag finns även från senare tid såsom det lutande H:et från högeromläggningen, sista klassfotot från Aspö skola och den nedlagda poststationens sista skylt. H:et skymtar fram på nästa bild – vi som var med den 3 september 1967 kommer ihåg!

augusti3På fotot till vänster ser vi en fin sockendräkt från Säby. Den jeansklädda mannen till höger är inte ett museiföremål utan min livs levande och trevlige ciceron som jag skamligt nog glömde att ta namnet på!

 

 

 

 

glassEfter dessa upplevelser kan slutstationen lämpligen bli en glasstrut i Aspö handel! (Ja, jag har skällt på dem för att de inte har chokladglass i sitt sortiment och de har lovat att bättra sig!)

 

Vi har också några lokala underrättelser från vårt närområde:

Juli månad har som vanligt gått i semesterlättjans tecken, så och i Logarns Västervik. Men våra yngre har orken kvar:

Tilda och Leo jagar kacklande hönor och Lukas hoppar med en boaorm.

augusti4augusti5

 

 

 

 

augusti6

 

På Peters och Malins tomt har man ett eget fotbollslag – ett blivande Logarns United FC kanske!

 

 

augusti7”Vi mötte ett skepp i den svalkande monsun där vi ångade mot Gisselholmen opp……”, och trångt blev det i farleden!

Har ni tänkt på att Gisselholmen
faktiskt tillhör Kungsåra församling (tidigare Ängsö församling) i Västerås kommun,
Västmanlands län.

augusti8Och till er alla som inte har fått gös (särskilt Hamdi) – så här ser den ut!

Men tyvärr under 45 cm så tallriken är fortfarande tom!

 

 

 

…… och inte kan vi klaga på julivädret heller!

 

 

 

 

Onödiga kunskaper och lokala underrättelser från Claes hörna – juli 2013

Vårt närområde har i äldre tid bestått av gårdarna Logarn, Toppvik,  Kråkvilan, Haget, Långhult och Björnäng.
juli1Redan i Aspö församlings första husförhörslängd 1702 hittar vi de tre förstnämnda gårdarna.
Logarn var av en sådan betydelse att ägaren kallades bonde. Gården brukades av Eric med hustru Brigta, dotter Cari och dräng Job . Angränsande i sydost fanns torpen Kråkvila och därbortom Haget. Kanske är Kråkvilan den äldsta bebyggelsen inom området. ”Kråke Hwila” omnämns redan 1598 i samband med att en giftaslysten herre Siegfried hämtade sin hustru Elyn därifrån.
Haget är bebott från 1703. Västerut på uddens topp hittar vi Toppvik som inhyste Lars med familj.  Långhult, vid vår infart, synes bebott första gången 1743, men förefaller därefter obebott fram till 1785 då Eric Matsson med hustru, söner och döttrar flyttade in. Torpet Björnäng i sydväst är bebott från 1791 och dess  förste torpare hette Eric Sjöholm.

I militärt hänseende tillhörde områdets gårdar Botholms rote. Under indelningsverkets tid avsåg en soldatrote de gårdar som gemensamt lämnade och underhöll en knekt, ryttare eller en båtsman. Om rätt räknat fanns det mot 1800-talets slut nio soldattorp i Aspö socken.
Som kyrkligt husförhörsområde tillhörde området  Magrö rote. Begreppet rote användes således med flera betydelser. Namnet Magrö torde f. ö. komma från ”mager ö”.

Fritidshusområdet Kråkvilan fick sin första sommarhusbebyggelse i början av 1940-talet,  gamla Logarn  vid mitten av 1970-talet och vårt område Logarns Västervik 15 år senare.

 

Från vårt närområde kan följande noteras från juni månad:

juli2
En större orm har setts överkörd straxt norr om Långhult. Huruvida den tagits av daga med vett och vilja eller av våda är obekant. Ormen är inte identifierad varför anhöriga inte kunnat underrättas om dess frånfälle.

 

Här går man i allsköns ro med Axel . Detta är Axel !juli3

 

 

 

juli4
I skogen kan man träffa på älgar, rådjur och Markus. Här ses han komma farande mellan fur och gran!

 

 

 

juli5
Lupiner   (Lupinus) i Gamla Logarn. Denna ståtliga ärtväxt finns också i Nord- och Sydamerika samt Medelhavsområdet. Har vi inga Lupiner i Logarns Västervik?

 

juli6

Midsommarafton! Västerviksfolket är på väg till grannen ”Logarns samfällighet”. Likt Kim Yong Un leder ordföranden Tomas sitt folk på den rätta vägen!

 

 

 

 

juli7

 

 

 

 

 

juli9juli10juli8

 

 

 

 

juli12juli13juli11

 

 

 

 

Vi tackar grannsamfälligheten för årets midsommarfest och ser fram emot att få återkomma jubileumsåret 2014.

 

 

Juni 2013 – Onödiga kunskaper och lokala underrättelser från Claes hörna

Gården Logarn har lånat sitt namn till udden i norr som heter Logarns udd och till vårt område Logarns Västervik  – beläget vid viken väster om gården.

Namnet Logarn betyder troligen Loholmen, d v s en holme där det finns lo (Sahlgren, 1930). Emellertid kan man också finna en annan förklaring till namnet. I Post- och inrikes tidningar den 16 augusti 1845 kan vi läsa ”I äldre tider kallades Mälaren Logarn, Langur, som betyder den stilla sjön ”. Vår sommaridylls namn förekommer till och med i en under förrförra seklet till prof. Fogelberg avsjungen vers, varifrån jag  citerar denna underbara strof:  ”Se! Oden, Thor och Balder, Som förr, vid Logarn stå. Upp! Sjungen då I skalder, Den man, som skapar så”.

”Claes hörna” ska väl hinna med några lokala underrättelser också.

Nina och David har utöver tre barn, hund, katt och marsvin nu också blivit med åtta kycklingar.  Här ser vi det nyuppförda hönshuset:

juni 1

I skrivande stund är det osäkert vilka kön kycklingarna har. Kanske kommer vi om mornarna att väckas av åtta galande tuppar. Den som lever får höra…… i vart fall Lena och Mauritz!

 

 

juni 2

En bastu har införskaffats av samfälligheten till glädje för områdets bastubadare. Sitt yttre till trots lär den ha en utomordentlig eldstad. Enligt tillförlitlig källa ska den flyttas till en plats i hamnen och inte förses med skylten ”Logarns bastuklubb” vilket eljest skulle kunna leda till onödiga spekulationer!

 

juni 3Enligt tillförlitlig källa har Bo, Esko och Oili, Mauri och Lena samt min son Magnus fiskat gös under maj månad. Resultatet har sammantaget varit en braxen, en liten abborre och en lake.

 

 

Lördag 18 maj 2013                                 

Och så var det årsmöte igen!

Claes_1_1

Trots besvärliga omröstningar svingar ordföranden Tomas klubban med bravur. Här ser han dock lite betänksam ut över kassören Thomas äskanden – särskilt då vägarna kom på tal.

Claes_1_3

Claes_1_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Claes_1_43Claes_1_5

 

 

 

 

Eftersom jag aldrig kan hålla fingrarna i styr hade jag  lämnat in en motion till årsmötet  om inrättandet av en hamnkaptensfunktion. Dessvärre gick motionen igenom och jag fick själv den äran. Men nog blev jag betänksam när Marie ansåg att en hamnkapten har att ordna farled genom alla mer eller mindre mossbelupna bojar.

Claes_1_6

 

Som nybliven hamnkapten blir man ju smått förundrad över skyltar i andra hamnar:

Claes_1_7

 

Nu hoppas vi på en bättre sommar än förra året!