Claes hörna november/december 2015

Claes hörnas augustitävling:

Frågan: Vad använder ordföranden Tommy som båtpaddel i händelse av skeppsbrott? Hur lång tid skulle det ta med en sådan paddel att färdas mellan Strängnäs och Logarns hamn?

Rätt svar: En mängd förslag har inkommit. Svaret är så häpnadsväckande att ingen ens var i närheten. I händelse av skeppsbrott använder vår ordförande Tommy istället för en paddel eller åra en snöskyffel av plast. Och tiden att paddla med en snöskyffel lär vara så lång att färden skulle ha kommit in i Guinness Rekordbok. (Det var sannolikt därför jag fick bogsera hem honom).

Med anledning av ordförandens skeppsbrott fortsätter vi på samma tema.

Ett skeppsvrak nära Logarn

Den 6 april 1967 drabbades våra vatten av en hemsk olycka. På sin resa från Köping till Kalmar påseglades lastfartyget Farell av tankmotorfartyget Framnäs av Stockholm och sjönk mellan Toppviks fyr och Gisselholmen. Tankarna var fyllda med salpeter. Alla besättningsmän kunde ta sig i land.

Farell byggdes 1937 av Scheepswerf Waterhuizen, Holland och såg ut så här:

Farell

 

Fartyget som aldrig bärgades ligger nu på 36 meters djup. Då och då läcker det ut dieselolja så på platsen bör man inte bada. Vraket är utmärkt på våra sjökort.

Claes hörna kan avslöja att tipsaren är Ivan på Kölvägen, som med sitt födelselands kyrilliska alfabet skriver sitt förnamn så här Иван. Han uppgav i ett svagt ögonblick att han inte bara har motorcykel utan kanske också en sådan där liten båt som många letar efter.

Putibåt

Bilden visar inte Иван utan hans kompis Владимир när de fiskar gös utanför Logarns hamn.

Lokala nyheter

Trots den vackra hösten har många stugor stått vintertomma, men flera närvarande har i rök och eld röjt upp efter sommarens grönska. Bädden har befriats från sly, backen i hörnet Spantvägen och Kölvägen har befriats från buskar och annan oönskad växlighet och kommer nog att återgälda med ovanlig grönska i vår. Här ser vi två säsongsarbetare i farten med eftersläckningsarbete:

Efterslackning

Om vädret så tillåter kommer en ny beställd betongbrygga att monteras i slutet av november. Claes hörna vet att styrelsen, men framförallt Mauritz och Ulf, lagt ned en massa frivilliga timmar till allas vår framtida nytta och glädje. Claes hörna vill för egen del passa på att framföra ett tack och återkommer senare till bryggan i bild och text. Claes hörna är säker på att uppskattningen delas av oss alla. I brist på fotografi på vår brygga visas platsen utan brygga en vacker höstmorgon.

Brygga

Slutligen

Året lider mot sitt slut. Våren och sommaren kan gärna gömmas undan i årsarkivet, men hösten blev inte så dum. Årets sista månad brukar vara hektisk och blir väl så i år också. Grisen ska slaktas, skinkan saltas, julgranen ska huggas, paket ska inhandlas och slås in.

Claes hörna som nu går i vinteride önskar er alla En God Jul och ett Gott Nytt År!

Alla Logarns hundar, särskilt Ronja, tillönskas en riktigt God Jul från Axel!  pudel